divendres, 30 de desembre del 2011

"Llamadme Stalin", de Simon Sebag Montefiore


LLAMADME STALIN


Títol: Llamadme Stalin. La Historia secreta de un revolucionario
Autor: Simon Sebag Montefiore
Any: 2007
Editorial: Crítica, 2010
Edició: 1a
ISBN: 978-84-9892-105-2
Nº de pàgines: 573



Excepcional biografia de Iósif Vissariónovitx Djugaixvili des del moment del seu naixement a Geòrgia (Imperi Rus) fins al mateix dia de l'inici de la Revolució Russa, el 25 d'octubre de 1917. Sebag Montefiore, tal com ho va fer a "La corte del zar rojo", ha investigat fins al més ínfim detall de la vida de Stalin: la relació amb "Keke", la seva mare possessiva, i amb "Beso", el seu pare sabater i alcohòlic; les seves amistats d'infantesa a Gori (Ivan i Alexander Egnatashvili, Iósif Davrichewi, Iósif Iremashvili); els seus primers camarades revolucionaris i companys en els atracaments als bancs de Geòrgia (Suren Spandarian, Simon Ter-Petrosian "Kamo"); els futur dirigents de la URSS (V.I. Lenin, Grigori Radomyslski "Zinoviev"; Iàkov Sverdlov, Lev Bronstein "Trotski", el fundador de la Txeka a la Lubianka Fèliks Dzerjinski, Klimenti Voroshilov, Viatxeslav Scribianin "Molotov", Andrei Vishinski); les seves amants (Ludmila Stal, qui probablement li suggerí el sobrenom de "Stalin", l'aristòcrata Stefania Petrovskaia, la menor d'edat Lidia Pereprigina, Maria Kuzakova); les dues esposes Ekaterina "Kato" Svanidze i  Nadejda "Nàdia" Allilúieva; el seu primer fill Iàkov Djugaixvili (Vasili, fill de Nàdia, va nàixer l'any 1921, posteriorment a l'acció que es narra en aquest llibre).

Aquest mosaic crea una mena de teranyina en la qual Stalin es mou saltant d'un personatge a un altre, viatjant continuament de congrés en congrés, fugint de les autoritats tzaristes, evadint-se dels successius desterraments a Sibèria i botant del llit d'una amant al llit de la següent. Resulta sorprenent com l'autor aconsegueix esbrinar fins al mínim detall de les seves malifetes al seminari de Gori o de les accions armades per tal de recaptar diners. Tota aquesta dinàmica -extraordinàriament narrada- ens permet entendre com es va anar gestant la personalitat i el caràcter (paranoic i megalòman) d'un dels personatges clau del segle XX, odiat i temut alhora per molta gent però enyorat també per milons de nostàlgics dels temps soviètics. Resulten absolutament memorables les descripcions dels ambients 'lumpenproletariat' en els carrers de Gori. També l'estada de Stalin a Viena l'any 1913, coincidint-hi amb Hitler, Tito i Trotski (sense arribar a conèixer-se mútuament), tot residint a un pis molt a prop del Palau de Schönbrunn, per on li agradava passejar i veure com l'emperador de l'Imperi austrohongarès Francesc Josep I enfilava amb el seu seguici cap al Hofburg vienès.

En definitiva, un llibre imprescindible per a qualsevol lector que vulgui conèixer a fons la gènesi d'un líder, un Estat i una ideologia que marcaren el segle XX.