dilluns, 15 de setembre del 2008

El misteri del gastrònom desaparegut (4a part)


15/9/2008 FOTOS DEL GASTRÒNOM DESAPAREGUT A EL BULLI


L'última pista del gurmet


MAYKA NAVA RRO
MADRID

Segur que es llepava els dits amb el record dels 32 plats que la nit del 12 de juny es va cruspir a El Bulli sense pagar quan a penes sis dies després va treure diners en un caixer de Ginebra. Les càmeres de seguretat del banc van gravar aquell dia Pascal Henry amb bon aspecte, relaxat i somrient. El mateix aspecte de bon rotllo que s'aprecia en les nou instantànies que Interpol de Berna va enviar a Interpol de Madrid per donar fe que el suís presumptament desaparegut i a qui es buscava estava ben viu i, com a mínim, traient diners dels seus comptes. EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha tingut accés a les fotografies d'aquest estrany personatge que es va convertir en el protagonista del culebró de l'estiu i que, gairebé tres mesos després d'esfumar-se de Cala Montjoi, segueix sense passar per casa seva.

A Ginebra ningú en sap res, d'ell. El 12 de juny, Henry abordava l'etapa número 40 de la seva gens digestiva ruta pels 68 restaurants del món amb tres estrelles Michelin quan se'l va empassar la nit de Cala Montjoi. Va menjar com un rei, sol i amb aigua, i xerrava amb una periodista quan es va aixecar de la taula amb l'excusa d'anar a buscar una targeta de visita. A Ferran Adrià li va deixar com a herència un barret, un quadern i el compte sense pagar. No va tornar i, com és normal, alguns es van preocupar. Havia recorregut 8.892 quilòmetres de vuit països, alguns triestrellats que van cuinar per a ell el van invitar, però no va tenir inconvenient a pagar la majoria de les factures en efectiu. ¿Un simple simpa? Costava de creure.


HI TÉ TOT EL DRET

Juli Soler,
copropietari d'El Bulli, es va dirigir l'endemà a la comissaria dels Mossos a Roses i els va explicar l'estranya desaparició. Els agents el van buscar, van fer gestions en hotels, fins i tot van cotejar la seva foto amb la d'un parell de cadàvers i ja el 18 de juliol van rebre un ofici d'Interpol fent saber que Jean Briffod, oncle del gastrònom, n'havia denunciat la desaparició. El 2 d'agost la història d'Henry va saltar als mitjans de comunicació. Durant una setmana, la fotografia del gastrònom al costat del xef Paul Bocuse va fer la volta al món. ¿Què va fer Henry a l'agost? ¿Va saber que mig món el buscava? No se sap. Com va recordar la policia de Berna en el missatge electrònic que acompanyava les fotografies del desaparegut, "monsieur Henry és major d'edat" i té "tot el dret de desaparèixer". Si li ve de gust.

Les fotografies pertanyen a les cintes de les càmeres de seguretat de dues entitats bancàries de Ginebra. Henry apareix en la majoria amb una camisa negra que sembla la mateixa amb què va assaborir la copa de xampany Gosset Grande Réserve de benvinguda a la desfilada de plaer a El Bulli. En altres instantànies porta una camisa de color bordeus, arremangada. Les imatges són dels dies 18, 19, 23 i 29 de juny, i del 3, 7 i 9 de juliol.
Dos dies abans que els Mossos fessin una espectacular batuda a Cala Montjoi per buscar-lo, Interpol Berna va enviar un correu electrònic a Interpol Madrid on deia que Henry estava viu. En una comunicació següent, també per e-mail, la policia de Ginebra va enviar les fotos i el text assegurant que el gurmet havia desaparegut voluntàriament i que, per tant, es tancava el cas.

El més curiós és que en aquests dies que han passat, Henry segueix sense donar senyals de vida. I hi té tot el dret. Jean Briffod, l'oncle que va presentar la denúncia encara que sempre va pensar que "el boig" del seu nebot s'havia esfumat voluntàriament com ja va fer en la seva joventut quan se'n va anar sense avisar als Estats Units, no ha tornat a saber-ne res. Henry no ha tornat a casa seva, ni a la seva feina de missatger de peces delicades per a les fàbriques de rellotges que abunden a Ginebra.

Henri della Casa, el periodista de La Tribune de Genève que va investigar la seva vida, va dir divendres que segueix sense saber-ne res. "Però ni tan sols l'exdona ni els seus amics en saben res", va dir, reconeixent que el personatge l'apassiona i que pretén recuperar la seva pista fins a trobar-lo. Una cosa semblant li passa al periodista Arnau Bedat que col.labora en el setmanari de Lausana L'Illustré i que també promet seguir la pista del misteriós gastrònom. Per a molts menjar a El Bulli és el més semblant a morir de gust. Les fotos demostren que, com a mínim, Henry va ressuscitar després de l'experiència.

El Periódico 15/09/08