dimarts, 9 de setembre del 2008

Espanya, amb una de les poblacions pitjor formades de l'OCDE

9/9/2008 14:15 h 'PANORAMA DE L'EDUCACIÓ 2008'

La meitat dels espanyols d'entre 25 i 64 anys només tenen estudis obligatoris, segons l'OCDE


La taxa de graduats en batxillerat i FP de grau mitjà a Espanya se situa a 13 punts de l'objectiu europeu del 2010


EUROPA PRESS
MADRID

El 50% dels espanyols d'entre 25 i 64 anys només tenen estudis obligatoris, és a dir, primària i la primera etapa d'educació secundària, segons es desprèn de l'estudi Panorama de l'Educació 2008, realitzat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i que ha estat presentat avui. Així, el nivell de formació a Espanya és netament inferior al de la mitjana de l'OCDE i de la Unió Europea, que se situen 20 punts per sobre.

El treball, que fa referència a les dades del curs 2005-2006, permet la comparació amb els sistemes educatius dels països del nostre entorn, i situa Espanya en antepenúltim lloc, només al davant de Portugal i Mèxic, on la xifra d'adults que no tenen el graduat en educació secundària postobligatòria arriba al 72% i al 78%, respectivament.

Entre els més avançats de l'OCDE, hi ha els Estats Units, on només el 12% de la població entre 25 i 64 anys no té estudis superiors als obligatoris, seguits del Regne Unit (14%), Suècia (16%), Alemanya (17%), Finlàndia (20%) i Països Baixos (20%). En la mitjana de l'OCDE i la UE (31%), s'hi situen França (33%) i Irlanda (34%) i, per sota, Grècia (39%) i Itàlia (48%).

Estudis secundaris superiors

Així mateix, pel que fa a la població que té almenys el nivell de la segona etapa de secundària, és a dir, batxillerat i formació professional de grau mitjà, l'informe reflecteix que el 36% dels adults espanyols d'entre 25 i 34 anys no hi arriba, una xifra que augmenta fins al 73% quan es refereix als espanyols d'entre 55 i 64 anys. Aquest indicador sobre el percentatge d'adults que han completat almenys estudis secundaris superiors situa Espanya a 14 punts de la mitjana de l'OCDE i a 15 punts de la UE.

Pel que fa a la taxa de graduats en la segona etapa de l'educació secundària --percentatge d'estudiants que es titula en un determinat any, en relació amb l'edat teòrica a la qual s'obté aquesta titulació (20-24 anys)-- Espanya arriba al 72%, és a dir, 11 punts menys que la mitjana de l'OCDE (83%) i 14 menys que la UE (86%). Per tant, la taxa espanyola se situa encara a 13 punts de l'objectiu europeu per al 2010, que pretén assolir el 85% de graduats.

Universitaris espanyols per sobre de l'OCDE

Respecte al percentatge d'adults de 25 a 64 anys que han completat estudis universitaris o cicles formatius de grau superior, Espanya arriba al 28% de graduats i se situa per sobre de la mitjana de l'OCDE (27%) i de la UE (24%). Aquesta diferència augmenta si es limita el grup d'edat de 25 a 34 anys, on Espanya té el 39% de titulats en ensenyances superiors en comparació amb el 33% i 30% de l'OCDE i la UE, respectivament. No obstant, entre el grup d'espanyols de 55 a 64 anys, únicament el 15% tenen un títol en educació terciària, en contraposició amb el 19% de la mitjana de l'OCDE i el 18% de la UE.

Així, l'informe reflecteix que, tant a Espanya com en el conjunt dels països de l'OCDE, entre la població de 25 a 64 anys que ha arribat al nivell més alt de formació es donen les taxes d'ocupació més elevades, així com els percentatges més baixos de desocupació i els sous més elevats. No obstant, Espanya és un dels països de l'OCDE amb les diferències salarials menys acusades segons els nivells de formació més alts i més baixos.

Un altre dels aspectes del sistema educatiu espanyol sobre els quals alerta aquest informe és l'elevada equitat, és a dir, la proporció d'estudiants en educació superior amb pares que desenvolupen treballs manuals, que se situa en el 40%, seguida de Finlàndia i Portugal, totes dues amb un 29%.

L'estudi recull també l'evolució de la despesa pública en educació que, si bé a Espanya registra un increment similar i en alguns casos superior a la mitjana de l'OCDE, la despesa en relació amb el producte interior brut (PIB) és menor, és a dir, que Espanya hi inverteix el 4,6% del PIB, i la mitjana de l'OCDE i la UE és del 5,3%.

El Periódico 09/09/08

______________________________________________________________
En resum, aquest és un país on, per una banda, la meitat de la població adulta només ha assolit els estudis bàsics i, per l'altra, gairebé una tercera part de les persones que tenen entre 25 i 64 anys té estudis universitaris. És a dir, patim una carència de població amb estudis mitjans (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà) i un excés de professionals amb estudis superiors (respecte a les dades de l'OCDE). Com a vingut succeint al llarg d'aquests darrers anys, pequem de tenir una proporció molt minsa de personal tècnic: una bona part d'aquesta societat sap una mica de tot, però molt poc de temes molt concrets...