dissabte, 9 d’abril del 2011

Bullying a una escola catòlica de Madrid

"ACTITUD OMISSIVA", SEGONS LA SENTÈNCIA

Un col·legi de Madrid, condemnat a pagar 40.000 euros per no protegir un alumne maltractat

La direcció del centre no va contactar amb els pares dels alumnes maltractadors


Dimecres, 6 de abril del 2011 - 13:12h
EUROPA PRESS / Madrid

Un Jutjat de Primera Instància de Madrid ha condemnat el col·legi d'Alcorcón (Madrid) de la congregació Hermanas del Amor de Dios a abonar 40.000 euros als pares d'un exalumne. Aquest va ser assetjat per un grup de companys de forma "continuada i reiterada en el temps" quan cursava primària sense que el centre prengués mesures per evitar-ho.

El tribunal estima íntegrament la demanda dels pares del menor per entendre que "no consta" que la direcció del centre parlés amb els pares dels menors implicats en agressions i amenaces a l'alumne assetjat.

La sentència diu que "resulta més greu l'actitud omissiva" del centre quan coneix les denúncies de la família per un dels pares dels nens assetjadors, ja que els responsables del col·legi "no fan cas" de tal informació ni la comuniquen als progenitors d'altres alumnes implicats.

El tribunal evoca la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid del 2008 sobre un cas similar, en la qual es basa la demanda, en què va quedar constància que l'assetjat estava "sense cap protecció per aquells que havien d'haver-l'hi dispensat" (els responsables del centre), en un àmbit que escapa a l'atenció dels pares.

També cita la sentència l'article 1.903 del Codi Civil: "Les persones o entitats que siguin titulars d'un centre docent d'ensenyament no superior respondran pels danys i perjudicis que causin els seus alumnes menors d'edat durant els períodes de temps en què els mateixos es trobin sota el control o vigilància del professorat del centre, desenvolupant activitats escolars o extraescolars i complementàries".

Informes pericials i entrevistes amb el personal com a proves

El Jutjat té en compte un informe pericial d'un psicòleg i una educadora aportat pels demandants i gravacions efectuades per la mare de converses amb la directora del centre, la psicòloga i alguna professora. Aquestes no van ser impugnades ni contradites per la part demandada, excepte en la seva valoració, segons explica la sentència.

D'aquestes gravacions se'n desprèn el fustigament al menor de manera contínua, com vénen a reconèixer en les converses tant la directora com la psicòloga. Aquest reconeixement no va servir per tranquil·litzar la mare. "Res menys tranquil·litzador que confirmar unes sospites d'assetjament continuat al menor", postil·la la sentència.
L'entitat religiosa és condemnada com a titular del centre concertat on estudiava l'alumne quan era assetjat i haurà d'abonar també els interessos des que es va presentar la demanda i les costes judicials.

El Periódico 06/04/2011