dilluns, 4 d’agost del 2008

El misteri dels gastrònom desaparegut (2a part)

4/8/2008 EL MISTERI DEL GURMET

Veïns de Pascal Henry sospiten que s'amaga


JOSÉ A. SOROLLA
GINEBRA / ENVIAT ESPECIAL


La policia de Ginebra continua sense tenir notícies de Pascal Henry, però mitjans pròxims a la investigació creuen que, més que desaparèixer, el que ha fet el gurmet és amagar-se. Les raons d'aquesta ocultació es desconeixen. Alguns dels xefs francesos que va visitar a París pensen fins i tot que Henry està amagat a Ginebra.

El fet que Henry ja hagués desaparegut durant diversos mesos quan era jove durant un viatge pels EUA té molt de pes en la investigació. A causa d'aquest antecedent, la policia suïssa no es va prendre al principi el cas amb excessiva preocupació. La policia de Ginebra va requerir els serveis d'Interpol a París i a Madrid i la col.laboració del consolat suís a Barcelona. Ara, no obstant, ja ha transcorregut més d'un mes i mig des que Henry va sopar a El Bulli el 12 de juny i no s'ha sabut res més sobre on podria ser.

Alguns mitjans periodístics de Ginebra apunten que Henry s'amaga perquè per falta de fons no va poder acabar el seu periple i no pot suportar la vergonya que li causa no poder complir el somni de la seva vida. Altres fonts especulen també amb algun embolic de faldilles com a causant de la desaparició.

VIDA PRIVADA IMPENETRABLE

De moment tot són especulacions. L'oncle de Henry, l'únic familiar del gastrònom, no vol parlar amb els mitjans de comunicació perquè considera que com més repercussió mediàtica tingui el cas, més trigarà a aparèixer.

L'aventura de Henry està envoltada de misteri i la seva vida privada era tan impenetrable que fins i tot el seu oncle i uns amics amb els quals vivia esporàdicament desconeixien que estigués casat i separat, detalls que han sabut ara pels mitjans de comunicació.

Els amics, una simpàtica parella de jubilats que viuen en una zona d'urbanitzacions a Collonges-sous- Salève, van rebre ahir la visita d'EL PERIÓDICO. Sorpresos, van acceptar parlar a condició que es preservés el seu anonimat. Henry, que era com el germà gran dels fills d'aquest matrimoni, vivia habitualment en un apartament de Ginebra, però esporàdicament també ho feia a casa dels seus amics a Collonges, una localitat que està situada a 12 quilòmetres de Ginebra, però en territori francès. Per arribar-hi, s'ha de passar la duana i fer un intricat recorregut per camins i carrers costeruts, a la falda de les muntanyes de Salève, unes moles de roca de 1.000 metres d'altitud.

El matrimoni està tan sorprès com la resta del món, i no té cap notícia del seu amic. Han sentit la versió que pot estar amagat a Ginebra, però consideren que és una simple especulació. "Pascal és un noi simpàtic, sòlid de caràcter i equilibrat. Fa uns 10 anys va tenir un problema d'abatiment moral, però després es va recuperar", afirmen per posar fre a les teories sobre possibles desequilibris psicològics del xef desaparegut.

SMS ALS AMICS

Confirmen, això sí, el seu secretisme. Tot i la relació que els uneix, van saber que faria la ruta per tots els restaurants de tres estrelles quan només faltaven dos dies per a l'inici, cosa que també li va passar al seu oncle. "Quan va sopar a El Bulli érem de viatge i quan vam tornar ens va trucar el seu oncle per saber si teníem notícies de Pascal, i no en teníem", expliquen. "Sabem que abans de desaparèixer va enviar alguns missatges a companys seus, però a nosaltres no ens en va enviar cap", asseguren.

A la parella d'amics els causa estranyesa que es deixés a El Bulli els objectes personals, com la llibreta que li va regalar el cuiner Paul Bocuse i el barret, "un barret negre, suís, que era com un fetitxe per a ell", recorden. I que no se sàpiga res del cotxe, que era de lloguer.

Pascal Henry té una empresa de missatgeria, anomenada One Coursier. Treballava sol, distribuint peces de rellotgeria. "No sabem què guanyava, però s'havia de guanyar bé la vida. Quan se'n va anar li vam preguntar si tenia prou diners per a la gira, que és el primer que pensa qualsevol quan li expliquen una cosa com la que ell estava a punt de fer, i ens va dir que no hi havia cap problema, que tot estava arreglat", afirma el matrimoni amic a la seva torre de Collonges-sous-Salève.

El Periódico 04/08/08