dissabte, 24 de gener del 2009

Suïcidis

24/1/2009 CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI ECONÒMICA A LES FORTUNES EUROPEES|EL FUNERAL DEL 'TIGRE CELTA'

El suïcidi de milionaris s'estén com una taca d'oli per les principals economies d'Europa

Un envejat magnat irlandès amic de Clinton n'és l'última
víctima

BEGOÑA ARCE LONDRES
El milionari Patrick Rocca era un personatge envejat a Irlanda. Amb una mansió als afores de Dublín, un luxós xalet a Marbella i una fortuna estimada en 500 milions d'euros, l'inversor immobiliari era la imatge de l'èxit. El seu helicòpter estava a disposició de Bill Clinton, quan l'expresident nord-americà viatjava a l'illa; entre els seus amics es comptaven personatges de la política, l'esport, les finances i el món de l'espectacle. Cunyat del músic Van Morrison, Rocca i la seva dona Annette van anar dissabte passat al Residence, el club esportiu privat més exclusiu del país.

Diumenge van sopar amb uns amics. Dilluns, Annette va anar a portar els dos fills de la parella a l'escola. Quan va tornar, va trobar el cadàver del marit, al jardí, encara vestit amb el pijama. Rocca s'havia disparat un tret al cap. Tenia 42 anys. La Garda, la policia irlandesa, va parlar respectuosament d'"una tragèdia personal". El seu enterrament, al qual va assistir tota la jet- set local, va ser també el funeral del tigre celta, el sobrenom que va rebre el boom econòmic irlandès.

Una epidèmia internacional
Rocca és de moment l'última víctima d'una epidèmia internacional d'empresaris i inversors que han posat fi als seus dies, arrossegats per l'enfonsament de la banca i els mercats. L'irlandès havia perdut, segons sembla, grans sumes de diners a l'Anglo-Irish Bank, el banc nacionalitzat pel Govern aquest mes. "Fins on jo sé, Patrick tenia més de 20 milions de préstecs amb l'Anglo. La notícia de la nacionalització va ser una gran commoció per a ell", va declarar un dels seus coneguts.

Si Rocca ha posat cara a la crisi irlandesa, Adolf Merckle, que es va suïcidar el 5 de gener, en va posar a l'alemanya. Merckle era un magnat de 74 anys i figurava en el lloc 94 de la llista dels homes més rics del món. Discret i amb fama de garrepa, vivia dedicat als negocis, lluny de les càmeres i la faràndula. Durant cinc dècades havia construït un imperi, valorat en 97.122 milions d'euros, amb interessos en la indústria farmacèutica, el ciment i la maquinà- ria. Un conglomerat que donava feina a 100.000 persones i que es va començar a ensorrar a la tardor, després de diverses operacions especulatives a la borsa. Els deutes es van agreujar amb la caiguda de la demanda i les turbulències de l'economia.

L'industrial feia dos mesos que negociava amb 30 bancs creditors un últim préstec per salvar els negocis, quan va optar per llançar-se a les vies del tren. "Estava destrossat pel seu sentit de la impotència per afrontar l'actual situació, i va decidir acabar amb la seva vida", va assenyalar la seva família.

Dins del seu Jaguar
El mateix dia que va morir Merckle, Steven Good, el president d'una de les immobiliàries més importants dels EUA, va ser trobat dins del seu Jaguar, en el que aparentment era un altre suïcidi. Dues setmanes abans, el financer francès René-Thierry Magon de la Villehuchet va tancar amb pany la porta del seu despatx a Nova York, i després de prendre's uns somnífers, es va tallar les venes. El cofundador de la firma d'inversions Access Internacional Advisor havia confiat més de 1.000 milions d'euros dels seus clients a l'estafador Bernard Madoff.

El 2 de desembre havia estat Eric von der Porten, cap d'una gestora de fons nord-americana greument endeutada, qui se suïcidava a casa seva, a San Francisco. Tampoc el corredor de borsa brasiler Paulo Sergio Silva va poder aguantar la tensió. En plena sessió de la Borsa a Sao Paulo, es va disparar un tret al pit, encara que va aconseguir sobreviure. El milionari neozelandès establert a Anglaterra Kirk Stephenson no va tenir tanta sort. Director d'operacions d'una companyia d'inversions, afectada per la fallida de Lehman Brothers, el conegut professional de la City va morir llançant-se sota un tren. A la llista negra, s'hi han d'afegir tres analistes i inversors nord-americans: Barry Fox, Edwin Rachleff i Scott Coles, que no van suportar veure la ruïna de les seves respectives empreses i clients.















D'esquerre a dreta i en sentit horari, Adolf Merckle, de 74 anys, René-Thierry Magon i Patrick Rocca, de 42 anys



El Periódico 24/01/09