dissabte, 21 de maig del 2011

El nazi Demjanjuk, finalment condemnat

Als 91 ANYS

En llibertat el nazi Demjanjuk després de ser condemnat per la mort de 27.900 jueus

El jutge el deixa lliure perquè ha passat dos anys en presó preventiva i perquè afirma que no hi ha risc de fuga

Dijous, 12 de maig del 2011 - 12:59h.
AGÈNCIES / Kíev


L'ucraïnès John Demjanjuk ha estat posat en llibertat, immediatament després de ser condemnat a cinc anys de presó per complicitat en la mort de 28.060 jueus durant el nazisme, en consideració als dos anys que ja ha passat en presó preventiva i perquè no hi ha perill de fuga.

Així ho ha dictaminat el jutge de l'Audiència de Munic, Ralph Alt, després de donar a conèixer la sentència condemnatòria per a l'acusat, de 91 anys d'edat. L'Audiència de Munic va condemnar Demjanjuk a cinc anys de presó, exactament dos anys després de ser entregat a la justícia alemanya pels EUA, on va emigrar en els anys 50. 




Després de la seva entrega a Alemanya, el 12 de maig del 2009, Demjanjuk va ingressar immediatament en una presó preventiva, on ha seguit fins al moment d'escoltar la sentència. El processat ha assistit a tot el seu procés en cadira de rodes i només s'ha comunicat amb el seu advocat a través del seu intèrpret a l'ucraïnès.

La condemna dictada queda un any per sota dels sis que havia demanat l'acusació, mentre que la defensa reclamava la lliure absolució per considerar que Demjanjuk no va ser responsable dels crims del nazisme, sinó la seva víctima.

Nascut a Ucraïna el 1920, Demjanjuk va ser capturat com a soldat soviètic el 1942 pels nazis, que el van convertir en trawniki o guarda voluntari de Sobibor, concebut exclusivament com a camp d'extermini i on s'assassinava a la cambra de gas els jueus deportats des de tot Europa.

El Periódico 12/05/2011
 
L'any 1988, Ivan [Jonh] Demjanjuk havia estat acusat de crims comesos al camp de concentració de Treblinka quan va ser confós (suposadament) amb el guarda de les SS apodat "Ivan el Terrible". Els arxius soviètics van demostrar que el veritable cognom d'Ivan el Terrible era Marchenko i no Demjanjuk. L'any 1993 la Cort Suprema d'Israel va revocar la sentència a mort i va ser alliberat. (Veure el documental Cazadores de Nazis - El monstruo y el carnicero)