dimarts, 1 d’abril del 2008

Els centres concertats cobren quotes il·legals

27/3/2008 ENSENYAMENT

Educació afirma que presentarà "batalla" a les quotes irregulars

Diu que plantejar els pagaments com a necessaris és "una coacció"


JORDI CASABELLA
BARCELONA

El cobrament de quotes irregulars als pares per part dels centres concertats serà objecte "d'una batalla persistent" amb "totes les eines que siguin a l'abast" de la Conselleria d'Educació, va assegurar ahir Ernest Maragall, responsable del departament. Amb vista de la publicació, per part d'aquest diari, d'uns quants casos de col.legis concertats que exigeixen pagaments il.legals a les famílies, Maragall va insistir en la necessitat de "perseguir incansablement" els qui vulneren una normativa que, segons va dir, compleixen la gran majoria de centres. El secretari de Polítiques Educatives del departament, Francesc Colomé, en una conversa amb EL PERIÓDICO, va qualificar "d'abús" la demanda de centres com l'escola l'Horitzó, del passeig de la Bonanova de Barcelona, que exigeix fins a 4.625 euros anuals, en un únic pagament per avançat, per matricular un alumne a l'etapa d'infantil (3-6 anys) o al primer cicle de primària (6-7 anys). Aquesta pràctica ja es va posar en coneixement dels serveis d'Inspecció de la conselleria fa tres anys, segons ha pogut saber aquest diari, però això no va impedir que se'n continuïn donant casos.

CONCERT GENERÓS
L'Horitzó té 11 grups sostinguts amb fons públics dels 13 que són susceptibles de beneficiar-se del concert. Únicament no disfruten d'aquest avantatge els matriculats a segon de primària i quart d'ESO perquè els dos grups no disposen de prou alumnes per acollir-se a les ajudes. L'Administració paga el sou íntegre del professorat que desenvolupa la seva tasca en els 11 grups esmentats i entrega un mínim de 71.000 euros anuals addicionals al centre per fer front a les despeses de funcionament.

Colomé va afegir que era igualment inadmissible que "es coaccionin els pares", en el sentit de fer-los saber que les donacions voluntàries són del tot necessàries i imprescindibles. Aquest és el cas del col.legi Sant Nicolau de Sabadell, que reclama, d'entrada, 850 euros com a matrícula encoberta. Fa un any, EL PERIÓDICO ja va denunciar durant el període de preinscripció escolar que una treballadora del centre exigia 600 euros per tramitar la matrícula i que, a diferència de les aportacions a una fundació, aquesta quantitat ni tan sols podia desgravar-se a la declaració de la renda.

Educació també recorda que, des de l'aprovació de la llei orgànica d'educació (LOE), l'acceptació de l'ideari religiós del centre no obliga a cursar la matèria de religió catòlica, malgrat que hi ha centres que la plantegen com a inexcusable.

Publicat a El Periódico 27/03/08

____________________________________________________________________
Al meu institut s'han inventat el cobrament de les fotocòpies i no passa res. Ni els pares reclamen ni l'administració hi intervé. Podríem cobrar un euro per cada fotocòpia que tanmateix ningú no es queixaría i nosaltres ens faríem d'or. És el de sempre: el que passa a l'escola (gairebé) no interessa a ningú.