dilluns, 15 de setembre del 2008

Article de Luís De Sebastián

14/9/2008 NO EM DIGUIS...

El problema de l'educació

LUIS De Sebastián

El problema de l'educació a Espanya no és que s'hi dediquin pocs diners. Un 4,2% del PIB, encara que sigui menys que el 4,6% que es va gastar en anys passats, són molts diners. Amb això es poden fer moltes coses i posar el sistema educatiu espanyol a nivells europeus. El problema de l'educació a Espanya és que la societat, la gran majoria, no se l'estima. Són pocs els que creuen seriosament que l'educació enriqueix les persones i es converteix en capital humà per al sistema productiu. Milers de persones s'han fet riques, i molt riques, sense estudis. N'han tingut prou amb vista i audà-cia per als negocis.

Milers de joves han escalat l'altura de la fama amb molt pocs estudis: esportistes, cantants, artistes, toreros, nòvios i nòvies de famosos. Aquestes persones són el model de persona que molts joves volen ser. Per escalar aquestes altures, els estudis no són necessaris; més aviat destorben. Per a certa joventut, que busca amb afany satisfaccions immediates, diners fàcils, consum intens i diversions, l'espera que impliquen la formació primària i secundària és una pèrdua de temps. En una època d'ocupació abundant, els salaris presents tempten més que no pas els títols i els salaris futurs que aquests fan possible. Gaudi avui i frustració demà.
Un prova contundent que la societat espanyola no estima l'educació és el mal tracte que dóna als educadors. No només perquè estan mal pagats, sinó perquè estan considerats uns servidors menors dels alumnes i dels seus pares, a qui aquests confien els fills per aparcar- los durant unes quantes hores al dia. Se'ls tracta com vigilants de pàrquing, i a vegades pitjor. Els educadors estan sotmesos als maltractaments que tant pares com alumnes els donen sense que ningú els defensi.

El Periódico 14/09/08

______________________________________________________________
Un article sicer i directe, dels que fan mal. No hi ha res més a afegir, això es tot... Els que es complaguin a ells mateixos cercant defectes en les lleis o en la tasca educativa dels pares i dels professors, endavant... Però el que es diu en aquest article és l'essència del problema, tot i que pugui semblar massa simple, massa breu...