dissabte, 21 d’agost del 2010

Anna Chapman, el gran negoci de fer-se passar per una espia russa

FENOMEN MEDIÀTIC AMB RESSONS DE GUERRA FREDA

Ha nascut una estrella

Anna Chapman, la suposada agent deportada pels EUA, es converteix en un ídol a Rússia
L'espia encara no es deixa veure en públic mentre regna a internet i la premsa rosa



Divendres, 20 de agost del 2010

DMITRI POLIKÀRPOV
MOSCOU
 
¿Coneix la cara d'algun espia amb una història que hagi fet molt soroll en els últims 100 anys? La de l'agent 007, àlies James Bond, no compta, és clar. Però ha sorgit una excepció: Anna Chapman, de 28 anys, integrant de la presumpta xarxa d'espionatge russa desarticulada recentment als EUA, la popularitat de la qual no té res a envejar a la del millor agent del servei secret britànic.

Les seves fotos més cridaneres i íntimes no deixen de seduir el públic des de les pàgines d'internet i de la premsa del cor russa, com si es tractés d'una nova cantant o estrella de cine. Els seus examics sentimentals reiteren una vegada i una altra als periodistes quina meravella de noia era quan vivia a la seva ciutat natal, Volgograd, a la riba del riu Volga. Els seus ­compatriotes fins i tot van organitzar a través d'internet un concurs nacional de cançons en suport de Chapman.

Oferta per ser diputada

Per si a algú li semblés poc, el mateix primer ministre rus, Vladímir Putin, promet a aquesta agent estrella un futur envejable. «Estic segur que tindran càrrecs dignes i que la seva vida serà interessant i brillant», va afirmar Putin després de reunir-se recentment amb els agents russos deportats dels EUA. Una de les opcions que se li ofereix a Chapman és ni més ni menys convertir-se en diputada de la Duma (Cambra baixa russa). El Partit ­Liberal Democràtic de l'extravagant nacionalista Vladímir Jirinovski ja ha declarat que vol veure la presumpta agent desemmascarada com a membre del seu grup parlamentari.

Chapman no ha estat vista en públic des que va arribar a Moscou procedent dels EUA, el 9 de juliol, amb nou agents estrangers més entregats per Washington. Però només unes hores després ja estava negociant per telèfon amb periodistes russos per vendre tan car com pogués la seva història. Chapman havia desmentit la informació del New York Post que deia que la noia estava buscant en secret concedir una entrevista a canvi d'uns 200.000 euros. Però el diari moscovita Komsomólskaia ­Pravda va afirmar dies enrere que quan se li van oferir 20.000 euros per unes declaracions seves va contestar que pot aconseguir per això «10 vegades més».

«És una cosa inaudita en la història de l'espionatge. Anteriorment hauria sigut impensable donar cap mena de publicitat a un agent fracassat. La nostra tasca consistia precisament a aïllar-lo del món exterior i impedir qualsevol fuga d'informació sobre ell», diu a aquest diari un exagent dels serveis especials russos, que era tutor de diversos espies canviats.

Francament, la part russa de la biografia de Chapman és una típica i avorrida història d'una ambiciosa filla de pares influents procedent d'una ciutat de províncies. Els anys que va viure a l'estranger, després d'haver-se casat amb un ciutadà britànic, provoquen enveja a moltes de les seves compatriotes. Hi ha tota una generació de noies d'aquesta mena que somien viure una vida semblant a la de Chapman, amb un ventall d'admiradors adinerats i plena d'aventures i sobresalts.

Allau de fans

Gràcies a la campanya mediàtica, la suposada agent s'ha convertit en un ídol de la gent jove i en objecte d'admiració. Des del seu retorn a Moscou, la seva pàgina personal de Facebook ha estat actualitzada regularment i la seva llista d'amics ha augmentat, nodrint-se de periodistes i de nombrosos fans que li han escrit missatges de suport. Chapman fins i tot n'ha contestat alguns.

Tot i la seva forçosa reclusió, ja s'ha convertit en una de les celebritats més desitjades en qualsevol acte públic. Fins i tot l'actriu nord-americana Angelina Jolie la va invitar la setmana passada a l'estrena oficial a Moscou de la seva última pel·lícula, Salt. Però no s'hi va presentar.

L'estranya conducta de Chapman, que fa dubtar molts que de veritat es tracti d'una nova Mata Hari, té no obstant un efecte positiu per als serveis secrets russos. Al concentrar-se tot l'interès en aquesta atractiva agent 90-60-90, que aparentment no estava involucrada directament en l'espionatge, el públic s'ha oblidat dels altres nou agents deportats, gairebé tots russos que vivien als EUA amb noms ficticis. «Ningú es recorda ara de cap nom d'aquests 10 que no sigui el de Chapman i a ningú més se'l coneix de cara», indica el veterà dels serveis secrets russos.