El País de l'Aigua. Tom Crick (Jeremy Irons) és un professor d'història anglès que treballa en una high school de Pensilvania (EE.UU.). Enfrontat com a docent amb el seu desmotivat grup d'alumnes, decideix explicar-los la seva història personal en els Fens anglesos, terres pantanoses on va crèixer al costat del seu pare, el seu germà discapacitat i la seva futura dona, Mary (Sinéad Cusack). Una microhistòria iniciàtica d'incest, assassinat, sexe, gelosia i guerra mundial que permet als seus alumnes connectar amb el context històric en què succeiren els fets narrats pel seu professor.
Qualsevol pel·lícula protagonitzada per Jeremy Irons és un regal per al cinèfil. I si es tracta d'un film costumbrista ubicat en el seu país, aleshores la seva mirada turmentada assoleix fites interpretatives difícils d'imitar i que ens recorda al millor Irons de Retorn a Brideshead o Damage. En aquest cas, l'actor ens regala la mirada d'un professor d'institut obsessionat per un passat que no l'ha abandonat al llarg del seu exili nord-americà. Es tracta també d'una bona reflexió de com la proximitat acadèmica resulta catàrtica per al docent i profitosa per a l'alumne, pel que té d'emotiva i terapeútica. Una manera de fer que topa amb la legalitat academicista del centre educatiu, amb l'obsessió burocràtica pel currículum. Un bon film molt recomanable per als docents que volen refelxionar sobre les seves professions i les seves vides.
Trivia:
- La dona del professor Crick (paper interpretat per Sinéad Cusack) és la dona de Jeremy Irons a la vida real.
- L'actriu (ara famosa) Maggie Gyllenhaal apareix durant uns segons parlant amb el director del centre educatiu a l'aparcament de l'institut. Llavors tenia quinze anys i és la filla (a la vida real) del director de la pel·lícula, Stephen Gyllenhaal.