dilluns, 21 de febrer del 2011

Multa de 10.000 euros per un cas de bullying

EL SETEMBRE DEL 2004

Condemnats a pagar 10.000 euros els pares dels menors que van assetjar Jokin
 
Un jutge els considera responsables de les agressions dels seus fills, ja condemnats, que van derivar en el suïcidi del noi

Divendres, 11 de febrer del 2011 - 11:02h
EUROPA PRESS / Sant Sebastià

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) ha condemnat a pagar 10.000 euros els pares de cada un dels set menors que van ser declarats culpables d'assetjar Jokin, el noi de 14 anys que es suïcidar el setembre del 2004 a la localitat guipuscoana d'Hondarribia.

En la sentència, datada el 8 de febrer i que es pot recórrer en cassació davant el Suprem abans de 10 dies, es recull que Jokin va patir com a efecte de les conductes dels seus assetjadors un "trastorn dissociatiu que va provocar una reacció depressiva aguda", i es constata un "dany real i efectiu i econòmicament avaluable i individualitzat".

A més, es contempla que l'actuació dels responsables del centre escolar en què cursava els seus estudis Jokin, l'Institut Talaia d'Hondarribia, va ser "absolutament diligent" en aquest cas i s'afirma que "no hi ha cap nexe causal entre l'actuació de l'administració demanada i el tràgic final" d'aquest menor, que va ser "vexat i agredit en múltiples ocasions".

No obstant, en la sentència s'accepta que s'han d' imputar els pares dels menors que van cometre aquestes "agressions i vexacions" a Jokin, que, a més, eren de la seva colla d'amics, pels danys causats pels seus fills.

Quantia "prudència"

En aquest sentit, s'estableix que la indemnització que es fixa en favor dels pares de Jokin no és per imputar-los el suïcidi del noi, ja que els seus fills van ser absolts d'aquest càrrec en via penal. És per això que únicament se'ls imputa "el dany moral generat a Jokin amb les seves accions d'assetjament moral". D'aquesta manera, es fixa una quantia "prudent" d'indemnització de 10.000 euros per cada un dels set menors implicats en aquests fets a pagar pels seus progenitors.

Jokin es va treure la vida llançant-se al buit el setembre del 2003 a Hondarribia després de patir, durant almenys un any, insults i vexacions constants per part de set dels seus companys que van ser condemnats per l'Audiència de Guipúscoa el juliol del 2005 a dos anys d'internament en un centre de menors.

L'abril del 2007, els pares de Jokin van presentar una demanda davant el TSJPV, demanant la condemna dels pares d'aquests xavals a qui se'ls va condemnar civilment a respondre pel que van fer els seus fills.