COMPAREIXENÇA PARLAMENTÀRIA
La consellera Rigau qüestiona els mètodes educatius "suaus" i anuncia canvis
La consellera Rigau qüestiona els mètodes educatius "suaus" i anuncia canvis
La titular d'Ensenyament aposta per potenciar els valors de l'"esforç i el treball ben fet"
L'oposició l'acusa de "voler tornar a la llista dels reis gots"
L'oposició l'acusa de "voler tornar a la llista dels reis gots"
Dijous, 17 de febrer del 2011 - 18:11h.
RAFA JULVE / Barcelona
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha remarcat aquesta tarda a la Comissió d'Ensenyament i Universitats del Parlament que la millora de l'èxit escolar serà el principal objectiu del seu departament durant aquesta legislatura. Per a això, Rigau ha insistit que "s'ha de recuperar la confiança en l'escola", cosa que haurà d'anar acompanyada "del respecte a la funció educadora".
La consellera també ha advocat per recuperar amb força "els valors cabdals de l'esforç i del treball bé fet", i ha posat en dubte els "mètodes suaus" d'ensenyament, i per això no ha dubtat a manifestar la seva intenció de canviar certs postulats. Per exemple, ha apostat per desterrar "mites" com l'ortografia natural perquè aquesta "no ho és". S'ha d'acabar amb això de no corregir-li les faltes a un alumne "perquè està en la fase d'ortografia natural", ha vingut a dir. "Hem de reflexionar sobre alguns mètodes", ha afegit.
La màxima responsable d'Ensenyament ha advocat per acostar el nivell educatiu de Catalunya a la mitjana de la UE a partir de tres mesures, que són les següents:
Mesures de prevenció:
"¿Com podem tenir carències en la detecció precoç dels problemes d'aprenentatge?", s'ha preguntat Rigau. "(En l'etapa) de 0 a 6 anys hem de posar tots els esforços per detectar i prevenir possibles problemes. Necessitem un diagnòstic gratuït dels trastorns d'aprenentatge per evitar que es facin crònics. No es pot confiar sempre que el nen maduri, Hi ha molta feina feta però molta per fer", ha afegit.
També ha situat la competència lectora com a punt central de la lluita contra el fracàs escolar, potenciant la lectura "sistemàtica" al llarg de primària i d'ESO, sense oblidar els mecanismes de prelectura i preescriptura en segon cicle d'educació infantil la prelectura i la prelectura. A més, la consellera, que ha anunciat un pla conjunt amb el Departament de Cultura per reforçar la comprensió lectora dels joves, ha apostat per promoure "una participació més gran de les famílies", no només als consells escolars o les ampas.
Mesures d'intervenció:
Una de les primeres actuacions en aquest sentit és la d'ampliar els programes de qualificació professional inicial. "Volem que el ni-ni (joves que ni estudien ni treballen) desaparegui del nostre paisatge futur".
Implantar mesures de reforç escolar serà una altra prioritat, amb la recuperació dels exàmens de setembre en secundària i les mesures de diversificació curricular en l'última etapa d'aquest cicle.
Mesures compensatòries:
"La família té una importància capital en la formació però no podem exigir-los res si no els hem facilitat la informació pertinent", ha argumentat Rigau. "Reprendrem el programa Temps de Família amb l'ajuda dels mestres i crearem un espai a la web del departament Espai Família perquè puguin conèixer tot el que té que a veure amb l'escolarització dels seus fills.
Reforçar l'ajuda a les escoles amb més dificultats i efectuar un seguiment específic dels alumnes amb més problemes són altres de les anomenades "mesures compensatòries". El replantejament de les tutories i la intensificació de la lluita contra la droga en els entorns dels col·legis seran dues accions previstes més.
Respostes de l'oposició
En el seu torn d'intervenció, el diputat del PSC Daniel Font ha acusat a la consellera de "voler tornar a les Cartilles Palau i a la llista dels reis gots" i de no explicar cap mesura "concreta ni tangible". Per la seva part, Dolors Camats (ICV) també ha lamentat l'"aire d'antigalla" de parts del discurs i li ha recriminat que, en ple inici de la preinscripció escolar, hagi anunciat que alguns centres educatius es quedaran en barracons, el fre a la digitalització de les aules i altres mesures de retallada pressupostària.
La representant de ERC, Anna Simó, també ha insistit a demanar-li "que no canviï cada dia de polítiques educatives". "El senyor Mas va dir que l'educació seria una prioritat, però sembla que és una prioritat en les retallades", ha afirmat.