dimecres, 22 de juny del 2011

El fotògraf misteriós de la Propagandakompanie


Història
 
Apareix a Nova York un àlbum de fotografies inèdites de Hitler i d'un camp de concentració de Bielorússia

El misteriós fotògraf que va captar les imatges era un professional amb accés al dirigent nazi i als camps d'extermini

REDACCIÓ
Barcelona | Actualitzada el 21/06/2011 19:45

Un misteriós àlbum amb fotografies de Hitler acaba de sortir a la llum a Nova York. Es desconeix qui va ser l'autor de les imatges, però sigui qui sigui va ser prou hàbil, fa setanta anys, com per fotografiar quasi a la vegada un Hitler triomfal arribant a Bielorússia, i les primeres víctimes de la brutal campanya d'extermini nazi. Dues de les pàgines de l'àlbum de fotografies estan dedicades als presoners bielorussos. Són homes vestits pràcticament amb parracs, amb l'uniforme de l'exèrcit rus o amb l'estrella de David al braç. Estan de peu dret, al seu darrera hi ha tombes recent cavades. El seu proper destí?

Poques pàgines després apareix Hitler a l'estació de tren, esperant l'arribada de Miklos Horthy, el regent d'Hongria amb qui breument negociarà un conjunt de terres. El fotògraf està a molts pocs metres del dirigent nazi. La mateixa distància que el separava dels presoners russos. Per tant, fos qui fos tenia accés tant a les tropes alemanyes com als camps de concentració. El misteriós autor de les imatges també va documentar el trajecte per l'Europa de l'Est d'un autobús del Partit nazi, la rebuda d'un grup d'infermeres a Hitler en una estació de tren amb els braços alçats, i una família enfonsada en la misèria enmig d'una Minsk destrossada per les bombes. Algunes imatges poden ajudar a resoldre el misteri de qui és el fotògraf. En alguna d'elles apareix en el que sembla ser una casa de convalescència. Finalment, ja de retorn a Munic, capta una dona bonica, que podria ser la seva dona.

La directora del de la col·lecció de fotografia del Museu de l'Holocaust d'Estats Units, Judith Colen, ha assegurat que es "aquest àlbum es diferencia de la majoria per la qualitat de les seves fotografies". Qui les va fer, ha continuat Colen, "era un professional que sabia el que es feia, possiblement formava part de la Propagandakompanie", el cos propagandístic de Hitler.

El diari New York Times ha publicat la notícia i assegura que el propietari de l'àlbum és un home de la indústria de la moda de Manhattan que prefereix no fer públic el seu nom. El misteriós propietari ha assegurat que era conscient que tenia un important document històric. La ruïna econòmica l'ha impulsat a desfer-se de l'àlbum. El diari ha endegat una campanya per identificar el misteriós autor de les imatges.


Ara 21/06/2011