dilluns, 17 de gener del 2011

El president dels EE.UU. Ronald Reagan va patir Alzheimer durant el seu mandat

Encorbertes fins ara per la història oficial, moltes mentides surten a la llum en aquesta nova "Era Wikileaks": Ronald Reagan, líder de l'anticomunisme i el neoliberalisme més salvatge del segle XX, va prendre moltes de les seves decisions amb la desorientació típica d'aquesta cruel malaltia mental. El final de la Guerra Freda, la caiguda del Mur de Berlín i les bases d'una economia mundial que ens han conduït al desastre poden haver estat el fruit d'un trastorn neurològic com és l'Alzheimer. En certa manera, això ho explicaria tot. Llegim...


POSSIBLE ESCÀNDOL ALS EUA

L'Alzheimer de Reagan va començar quan era president, segons afirma el seu fill
 
 
La revelació suposa un enfrontament frontal amb desenes d'informes mèdics i estudis d'historiadors

 
Agències/Washington. L'Alzheimer de Ronald Reagan va començar quan encara ocupava el despatx oval, un vell rumor que ressorgeix de la mà de Ron, el petit dels seus fills, en un llibre que publica amb motiu del centenari del naixement del seu pare el dia 6 de febrer.

El meu pare amb 100 anys: Una memòria és el títol del llibre escrit per Ron Reagan, una font sorprenent que parla de l'antic rumor, amb aire d'escàndol, que l'Alzheimer ja havia aparegut quan el seu pare, mort el 2004, era a la Casa Blanca.

En el llibre escrit pel petit dels seus quatre fills, i que arribarà dimarts a les llibreries, s'assegura que el polític republicà va començar a donar mostres del mal durant el seu segon mandat (1985-89).

Ron, l'ateisme i idees liberals del qual van marcar un conegut distanciament amb el seu pare, assegura que va ser llavors quan Reagan va començar a mostrar canvis, però la falta de símptomes identificables va impedir que els seus metges li diagnostiquessin la malaltia a l'inici.

"No he trobat proves que el meu pare (ni ningú més) estigués al cas de la seva condició mèdica mentre era president. Si li haguessin diagnosticat la malaltia el 1987, ¿hauria renunciat al seu càrrec? Crec que sí", escriu en el volum.

Enfrontament frontal

Aquesta revelació suposa un enfrontament frontal amb desenes d'informes mèdics i estudis d'historiadors, que donen suport a la versió oficial de la Casa Blanca segons la qual el president no va manifestar indicis d'Alzheimer fins un any abans del diagnòstic, el 1993.

Davant d'aquestes proves, Ron s'aferra a l'avanç de la medicina per sustentar la seva tesi que avui se sap que els canvis neurològics associats a l'Alzheimer es poden manifestar "anys, fins i tot dècades", abans que sorgeixin símptomes clars. "La pregunta, llavors, de si el meu pare va patir les primeres etapes de l'Alzheimer quan encara era president es respon pràcticament sola", sentencia al llibre.

El petit dels Reagan, de 53 anys, recorda que la primera vegada que va notar un comportament estrany en el seu pare va ser durant la campanya electoral del 1984, quan el seu rival era el demòcrata Walter Mondale i es mostrava com "un president desorientat", cosa que li va provocar "la nàusea d'un malson que es fa realitat".

El president més gran

"Als 73 anys, Ronald Reagan estava a punt de convertir-se en el president més gran que era reelegit. Alguns dels votants començaven a imaginar-se el seu avi --que mai aconsegueix trobar les seves ulleres de llegir-- amb la responsabilitat d'un complex arsenal nuclear, i això els posava nerviosos", explica. "I encara pitjor, el meu pare semblava estar donant-los raons legítimes per preocupar-se. Se'm trencava el cor al veure'l lluitar per donar respostes, perdut en les seves notes, sense saber què dir. Semblava cansat i desconcertat", afegeix.

El quadro que Ron pinta del seu pare contrasta enormement amb el que recorden els que el van acompanyar en aquella etapa de la seva vida política, com el que va ser el seu secretari d'Educació, Bill Bennett, que s'ha afanyat a dir que en totes les seves interaccions amb el president, no va observar mai "res de preocupant en absolut". Les crítiques de metges tampoc trigaran a arribar, ja que el fill de l'expresident no dubta a assegurar al llibre que el primer diagnòstic d'Alzheimer es va fer el 1989, en un hospital de San Diego (Califòrnia) en què ni tan sols hi ha registres que Reagan fora tractat.

Amb la seva paraula enfrontada a la de desenes de reconeguts professionals, Ron, que treballa per a la cadena de televisió MSNBC, ha encès una metxa explosiva a la base electoral del seu pare, que es pregunta si aquesta és la millor manera d'honrar el centenari d'un dels presidents més recordats dels Estats Units.