dilluns, 5 de setembre del 2011

"Stalingrado", de Stephen Walsh


STALINGRADO


Títol: Stalingrado (1942-1943). El cerco infernal
Autor: Stephen Walsh
Any: 2001
Editorial: Libsa, 2002
Edició: 1a
ISBN:84-662-0259-5
Nº de pàgines:175

Excel·lent llibre il·lustrat sobre la Batalla d'Stalingrad escrit per Stephen Walsh, catedràtic d'estudis bèl·lics a la Reial Acadèmia Militar de Sandhurst, on va estudiar també Antony Beevor, autor d'obres de temàtica idèntica sobre la Segona Guerra Mundial. "Stalingrado" és un text històric que, amb ajuda de mapes i fotografies, explica pas a pas el desenvolupament d'aquells fets, des dels primers dies d'invasió alemanya a la Unió Soviètica fins a la rendició nazi i les batalles que es produïren posteriorment durant la llarga marxa del Exèrcit Roig cap a la seva victòria a Berlín. Escrit amb un estil molt senzill, que prova de fer fàcil la sempre complicada narrativa sobre temes bèl·lics, el llibre aclareix conceptes com Blitzkriek (guerra llampec) i Kesselschlacht (batalla d'anihilació), estatègia i tàctica militars, operacions Barbarossa i Urano, Vernichtungschlacht (victòria en una sola campanya) i Lebensraum (espai vital). Ens parla també dels mariscals Zhukov, Txuikov, von Manstein i Paulus. De Hitler i Stalin. 

Tanmateix, l'autor no aprofundeix en les vivències de tots aquests personatges (potser perquè no era el seu objectiu) i es troben a faltar més fets anecdòtics (que sí s'expliquen al llibre de Beevor sobre Stalingrad), tot i que certs esdeveniments quotidians que s'hi relaten son prou interessants. A destacar, per exemple, els ratolins que es menjaren els cables dels Panzers, els problemes de salut de Txuikov i Paulus o el duríssim patiment final dels soldats alemanys. 

Les descripcions sobre el posicionament dels diferents exèrcits, cossos, batallons, divisions i unitats durant les nombroses confrontacions entre els dos exèrcits resulten molt complexes, tant en aquest llibre com en tota la bibliografia que tracta sobre les guerres modernes. En primer lloc, perquè sempre és complicat descriure la col·locació física d'un grup de persones en un lloc desconegut per a la majoria dels lectors, amb constants referències a ciutats, pobles, ponts i rius. En segon lloc, perquè l'estratificació i estructuració dels dos exèrcits fou diferent en el cas dels soviètics i els alemanys. 

En definitiva, es tracta d'un llibre fonamental per tal d'endinsar al lector en un dels capítols de la història del segle XX més sagnant i, alhora, més interessant i definitiu. Una lectura, per cert, que resulta imprescindible abans de viatjar a l'actual Volgograd.