dissabte, 21 d’abril del 2012

Mor el nazi Demjanjuk

HA MORT ALS 91 ANYS EN UN ASIL
  
Mor el criminal nazi 'Ivan el Terrible', condemnat per assassinar 28.000 jueus

Conduïa els presoners des dels vagons del tren fins a les cambres de gas del camp d'extermini de Sobibor, a Polònia

Dissabte, 17 de març del 2012 - 16:29h. 
EFE / Madrid

El criminal nazi John Demjanjuk, conegut com a Ivan el Terrible per les seves atrocitats i condemnat el 2011 per l'assassinat de 28.060 jueus, ha mort als 91 anys en un asil de la ciutat alemanya de Bad Feilnbach, a Baviera.

Nascut el 3 d'abril del 1920 a Dubovi Makarensy (Ucraïna), Demjanjuk va ser reclutat per l'Exèrcit Roig per lluitar contra la invasió alemanya el 1941. Va caure presoner el maig de l'any següent i va ser enviat al camp de detenció de Chelmno (Polònia), on va acceptar col·laborar amb les SS alemanyes.

Després de rebre entrenament al centre de formació de Trawniki (Polònia), va rebre una arma i un carnet que l'identificava com a guardià de les SS, amb el número d'inscripció 1393, segons els arxius alemanys.

El març del 1943 va ser enviat al camp d'extermini de Sobibor (Polònia), on va exercir de guàrdia fins al setembre, període en què uns 29.000 jueus, la majoria polonesos, van ser assassinats a les cambres de gas.

Va emigrar als EUA

Després de Sobibor, on s'encarregava de conduir les víctimes des dels vagons de tren fins a les cambres de gas, va estar als camps de concentració de Majdanek (Polònia) i Flossenburg (Alemanya).

Acabada la guerra, Demjanjuk es va presentar el maig del 1945 en un dels camps instal·lats a Alemanya per a "persones desplaçades", com s'anomenava els exconfinats i esclaus del nazisme. El 1947 va treballar com a conductor en una empresa nord-americana a Regensburg (Alemanya), on es va casar amb una ucraïnesa i el 1950 va tenir una filla nascuda a Ulm.

La família va emigrar als Estats Units el 1952 i va canviar el seu nom de pila d'Iván a John i va obtenir la nacionalitat nord-americana el 1958. Es va instal·lar a Indiana i després a Cleveland (Ohio), on va treballar a la companyia Ford. Dos fills més van néixer als EUA.

El 1975 el seu nom va figurar en una llista del govern soviètic d'antics col·laboradors dels nazis que havien emigrat als Estats Units. A l'iniciar-se les investigacions, cinc supervivents del camp de concentració de Treblinka (Polònia) van reconèixer Demjanjuk com el guardià Ivan el terrible.

Criminal de guerra

El Govern israelià el va acusar formalment de crims de guerra el 1977 i, el juny del 1981, un tribunal d'Ohio li va retirar la nacionalitat per haver mentit sobre el seu passat en la seva sol·licitud de visat d'immigració.

Dos anys després, Israel va demanar als EUA la seva extradició, que es va fer efectiva el febrer de 1986. Durant el seu judici a Israel, va declarar haver estat presoner dels alemanys a Chelmno des de 1942 fins a 1944. Va ser condemnat a la forca l'abril de 1988, però el juliol de 1993 la Cort Suprema israeliana va revocar la seva condemna després d'obtenir noves evidències que posaven en dubte la seva identitat.

Segons els arxius del KGB, desclassificats després de caure l'URSS, Iván el terrible era en realitat Iván Marchenko, com havien declarat una trentena d'antics guàrdies de Treblinka. Això va permetre que Demjanjuk tornés als EUA amb la seva família, després de cinc anys de reclusió a Israel. Un tribunal d'apel·lació li va restituir la nacionalitat nord-americana, ratificada el 1998.

El 2001 el Departament de Justícia nord-americà va reprendre el cas, aquesta vegada basant-se en el seu servei com a guardià a Sobibor i Majdanek. L'any següent, un jutge va revocar per segona vegada la seva nacionalitat, ratificada el 2004, per la qual cosa Demjanjuk va quedar com apàtrida.

Extradit a Alemanya

Un jutge d'immigració va ordenar el 2005 la seva deportació a Ucraïna, però Demjanjuk la va recórrer. La seva apel·lació va ser rebutjada per la Cort Suprema nord-americana el maig del 2008, però ell va seguir als EUA mentre es resolia a quin país seria deportat.

El novembre del 2008, la Fiscalia de Munic va declarar tenir evidències de la seva participació en la mort de jueus a Sobibor entre el març i el setembre de 1943. El març del 2009, la justícia alemanya va dictar ordre internacional de detenció contra Demjanjuk, a qui va acusar formalment de col·laborar en l'assassinat de 29.000 jueus.

Després que la seva família intentés aturar la seva deportació, finalment l'11 de maig va ser extradit. L'endemà va arribar a Munic (Alemanya), on va ingressar en presó preventiva i el 30 de novembre es va obrir el procés per jutjar-lo.

Dos anys després, el 12 de maig del 2011 va ser condemnat a cinc anys de presó per complicitat en la mort d'uns 28.000 jueus en el camp d'extermini nazi de Sobibor, a la Polònia ocupada. Aquell mateix dia va dictar la seva posada en llibertat en consideració als dos anys que ja ha passat a la presó preventiva i per no existir perill de fuga. Va sortir de la presó el 13 de maig.

El Periódico 17/03/2012
 


Notícia relacionada: El nazi Denjakjuk, finalment condemnat