dimecres, 6 de juny del 2012

Cinc receptes per menjar menys


5 receptes per evitar menjar per nervis
 
La revista 'Time' proposa consells per controlar els rampells que ens porten fins a la nevera i evitar que es converteixin en un costum

ARA Barcelona | Actualitzada el 26/03/2012 14:06


'Time ' publica 5 consells senzills que permeten posar fre a la necessitat de menjar que, en determinats, moments generen les "situacions emocionals intenses", com per exemple, l'estrès:


1. Distreure's: Un estudi finlandès ha descobert recentment que les dones que pateixen un cansament superior a la feina són més propenses a menjar sense control que les que no tenen una sobrecàrrega laboral tan gran. Arran d'aquesta premissa, els autors de l'estudi suggereixen que el tractament de l'obesitat hauria d'incloure avaluacions d'estrès a la feina.

"L'estrès, l'ansietat, la depressió, o qualsevol tipus d'emoció forta pot provocar un excés emocional", diu el doctor Joy Jacobs, psicòleg clínic de trastorns de l'alimentació i professor de la Universitat de Califòrnia, a San Diego (EUA). "Menjar per causes emocionals passa cada vegada que algú té una emoció que no sap com canalitzar. Fins i tot la felicitat, ens pot portar cap a una necessitat de menjar", afegeix.

Un truc fàcil per evitar aquesta situació és tenir qualsevol simple distracció. Els metges recomanen trobar alternatives al menjar com, per exemple, trucar a un amic o llegir una revista. La mateixa tècnica pot ajudar a superar altres mals hàbits com fumar o mossegar-se les ungles.

2. Fer-se una agenda: Realitzar un registre dels hàbits diaris d'aliments pot ajudar a reconèixer els factors emocionals que desencadenen cada ingesta excessiva de menjar. El doctor Jacobs recomana anotar l'hora del dia en què la persona afectada pel "menjar emocional" sent gana i, quin és el seu estat anímic en aquell moment. Amb aquest sistema, es pot diferenciar quan se sent gana física i quan se sent gana emocional.

"La fam física sol anar acompanyada de símptomes com soroll estomacal o, fins i tot, marejos. La fam emocional es dóna quan es vol menjar, però no s'està físicament mort de gana", diu Jacobs. Una vegada que cadascú conegui els seus factors desencadenants de la gana, es pot desenvolupar un pla per evitar-los la propera vegada. "Si es detecta un cert moment del dia en què s'acostuma a menjar més del que toca es pot intentar canviar la rutina", assegura. Per exemple, alguns especialistes proposen marxar de casa a donar un tomb quan succeeix aquesta situació.

3. Practicar el "menjar conscient": "Es tracta de trencar les conductes d'alimentació que es practiquen amb el pilot automàtic posat. Sovint, no se n'adonen de quant s'està menjant de més. Habitualment, es perd la noció de quina quantitat s'està menjant perquè, en realitat, s'està ingerint sense pensar".

El doctor Edward Abramson, professor de psicologia a la Universitat Estatal de Califòrnia, als EUA, ensenya a menjar conscientment en els seus tallers. "Hem de començar a parar atenció als nostres comportaments automàtics d'alimentació. Quan més deliberat és el nostre consum acostuma a ser menor", diu Abramson.

4. Fer exercici: L'exercici ajuda a relaxar-se i situa la ment en una millor disposició per fer front a emocions intenses. Després de revisar els textos previs sobre els aspectes neurocognitius dels comportaments alimentaris i l'impacte de l'activitat física en el cervell, els investigadors del Beth Israel Deaconess Medical Center, a Boston, han conclòs que que l'exercici és una gran manera d'enfrontar-se amb la temptació del menjar. Segons els investigadors, l'exercici enforteix els poders executius del cervell, cosa que fa més fàcil renunciar a determinats plaers gastronòmics.

La doctora Susan Albers, psicòloga al Cleveland Clinic Family Health Center i autora de '50 maneres d'estar tranquil sense menjar', recomana específicament el ioga a les persones que mengen molt, o malament, a causa del seu estat emocional. "El ioga pot ajudar a gestionar les temptacions", recomana. "Crea consciència del cos. Redueix la sensació de lluita i augmenta els seus nivells de serotonina i dopamina, que ajuden a millorar l'estat d'ànim", assegura Albers.

5. Dormir prou i bé: Dormir de forma suficient s'ha demostrat que pot reduir els seus nivells de cortisol, una hormona de la qual se n'eleva la presència quan s'està ansiós o estressat. "La falta de son contribueix a la depressió, irritabilitat i disminució de la capacitat per controlar l'estrès i l'ansietat. Totes aquestes coses, contribueixen encara més a la vulnerabilitat de menjar per motius emocionals", diu Jacobs.

Un estudi recent presentat a la conferència anual sobre nutrició de l'American Heart Association assegura que les persones que acostumen a no dormir bé també tendeixen a menjar en excés. De fet, en comparació amb les persones que dormen "tant com volen", els que s'aixequen més aviat mengen de mitjana, segons aquesta recerca, 550 calories addicionals cada dia.

Ara 26/03/2012