Singulars 26/06/2012
Metgessa, monja benedictina i decidida activista social, Teresa Forcades fa una crítica ètica al capitalisme i diu que estem en una dictadura financera que en els últims anys ha segrestat la democràcia.
Segons ella, quan un govern actua contra l'interès general dels ciutadans cal respondre amb mesures pacífiques, com ara una vaga general indefinida.
Es pregunta com és possible que no es pugui tocar el principi del màxim benefici econòmic i en canvi sí que es pugui desmantellar l'estat del benestar.
Teresa Forcades ha estat la darrera convidada d'aquesta temporada a "Singulars". Aquestes van ser les frases més destacades de l'entrevista que pots recuperar íntegrament al vídeo.
Política en temps de crisi
-Hem d'evitar el segrest del sentit crític de la ciutadania. Se'ns ha fet creure que el món és d'una complexitat tal que no el podem entendre i ho hem de deixar en mans dels experts. És obvi que el món és complex, però a nivell social i econòmic no podem dipositar la nostra confiança en determinats experts sense avaluar críticament el seu discurs.
-Els experts del Fons Monetari Internacional o del Banc Mundial, qui els escull? Fer cas d'aquests experts sense plantejaments crítics vol dir que l'economia marxi del control democràtic.
-El que hem de fer amb urgència és revaloritzar les institucions democràtiques, perquè si els que han de marcar el camí a seguir són els experts de les institucions financeres estarem en una dictadura financera.
-No tenim cap recurs, la ciutadania, per oposar-nos a una política amb què no estem d'acord? Si, com sembla, la majoria de la població no està d'acord amb les mesures que s'estan adoptant contra la crisi ni amb el rescat financer, llavors aquestes decisions del govern són antidemocràtiques.
-Quan hi ha un govern que actua en contra de l'interès general, o que la majoria de la població percep que està actuant en contra de l'interès general, el mecanisme previst en les democràcies perquè la ciutadania respongui és una vaga general indefinida. Una mesura absolutament pacífica que visibilitza el desacord entre un govern i la seva població.
-En els darrers anys la democràcia ha quedat segrestada. En continuem utilitzant el nom, però gran part de la població té cada cop més el convenciment que els polítics no poden fer el que volen. Els ciutadans no només estem desprotegits davant un sistema que no vetlla pels nostres interessos, sinó que creiem que no tenim el poder a les nostres mans.
-Goldman Sachs ha aconseguit arribar a ser l'entitat número u en beneficis i guanys perquè en els anys 90 va posar-se a especular amb una cosa amb la qual ningú s'havia atrevit a especular: les matèries primeres alimentàries bàsiques. Va comprar el blat, el mill i la soja a nivell mundial. Va retenir aquests estocs esperant que pugessin els preus. Amb el blat va aconseguir una pujada de preus que és directament responsable de la mort per fam al món de milions de persones. A això ho podem anomenar assassinat programat. Com és que els directius de Goldman Sachs responsables d'això no són a la presó?
-Qui ens ha fet creure que no podem dotar-nos d'un sistema de funcionament social, econòmic i polític que sigui més adequat a les necessitats de la població?
Crítica ètica al capitalisme
-El mercat lliure no és lliure: és una fal·làcia, és una burla. No ha estat lliure mai, perquè sempre hi ha hagut una connivència entre els propietaris dels grans capitals i els governants. Els governants tenen les mans lligades pel capital financer.
-El capitalisme s'inscriu en el marc global de buscar el màxim benefici econòmic i no té en compte factors com la creativitat, el reconeixement social o la curiositat intel·lectual. Quina humanitat és aquesta que se situa en el marc del màxim benefici com a horitzó últim? La societat del benestar ens diu que això no pot ser l'horitzó últim. Hem de tenir uns drets socials, una educació, una sanitat, unes pensions i un dret a l'alimentació i a la vivenda que no depenguin de l'oferta i la demanda.
-S'està introduint la noció que el que no es pot tocar és el marc del màxim benefici econòmic i en canvi el de l'estat social l'hem de desmantellar. Ho hem de fer just al revés. El que no es pot tocar són les persones, i si per protegir-les cal desmantellar l'estat capitalista neoliberal, no ens hauria de costar gens desmantellar-lo.
Teologia
-Hi ha una teologia que manipula i que és opi del poble i hi ha una altra teologia que és alliberadora.
La grip A i les pressions de la conselleria
-Durant la crisi de la grip A hi va haver una trucada de la consellera Marina Geli a l'abat de Montserrat, i l'abat de Montserrat va trucar a l'abadessa de Sant Benet. I el contingut era si jo podia deixar d'interferir en els plans de la conselleria o en el que la conselleria considerava que era adequat en aquell moment, que era vacunar-se. La trucada va existir i l'abadessa em va dir: "Tu mateixa".
Sobre la jerarquia de l'Església
-En un context de crisi i encara que no hi hagués crisi, l'esplendor de l'Església és un escàndol. Cal avaluar també críticament el marc de la jerarquia eclesial i fer reformes en profunditat en l'Església com a institució.