dimarts, 10 de maig de 2011

Judici a un nazi hongarès

LOCALITZAT EL 2006

Hongria jutja un dels últims criminals de guerra nazis

 
Sandor Kepiro, de 97 anys, està acusat de la mort de 1.200 persones a Novi Sad

Dijous, 5 de maig del 2011 - 09:53h
FRANCE PRESSE / Budapest

Un tribunal de Budapest ha iniciat el judici contra Sandor Kepiro, de 97 anys, considerat un dels últims criminals de guerra nazis que queden vius.

Kepiro està acusat de crims de guerra contra els jueus a Sèrbia el 1942, concretament per una batuda entre el 21 i el 23 de gener a Novi Sad, un territori que ara és serbi, arran de la qual van morir almenys 1.200 civils, entre jueus i gentils. 
 


 
L'antic capità de policia haurà de respondre de l'assassinat de 36 persones, fet que li pot suposar cadena perpètua.

Kepiro, amb un vestit gris verdós, ha arribat al tribunal de Budapest a pas molt lent i recolzant-se en un bastó. Assegura que és innocent i qualifica el procés de "circ", i les acusacions, de "mentides".

Efraim Zuroff, dirigent de l'organització antinazis Centre Simon Wiesenthal ha afirmat que espera que sigui "per fi condemnat i castigat". "És el primer procés d'un criminal de guerra hongarès, i com que Hongria va col·laborar amb el règim nazi, és molt important que se celebri. No hi pot haver ni clemència ni simpatia, no es poden ignorar els fets", ha afegit.

Zuroff va localitzar Kepiro a Hongria, el 2006, on havia entrat discretament amb un passaport hongarès el 1996 després de més de mig segle exiliat a l'Argentina.

Una trentena d'estudiants s'han manifestat davant el tribunal per exigir que es faci justícia.