dimecres, 9 de juliol del 2008

8/7/2008 00:15 h EDUCACIÓ, RESPONSABLE PARCIAL

El TSJC condemna la Generalitat a pagar 100.000 € a una jove agredida en un institut de Badalona

• La víctima pateix coixesa i ferides al maluc a causa de l'atac d'unes alumnes el 1999

EFE
BARCELONA


La Generalitat haurà d'indemnitzar amb 100.000 euros una adolescent que va patir una agressió per part d'altres alumnes en un centre d'ensenyament secundari de Badalona, segons una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En la sentència, feta pública avui, l'alt tribunal fa responsable en part el departament d'Educació del dany sofert per la jove, ja que es va produir "en el curs de la prestació d'un servei públic" que va tenir un funcionament "clarament anormal", a l'existir "absència total de vigilància i control del professorat" en el moment de l'agressió.


"Aldarull abans de classe"

Els fets es van produir el 20 d'octubre del 1999, quan la víctima, que comptava amb 14 anys d'edat, va ser abordada per dues alumnes "que tenien fama de conflictives" i que alguna vegada ja havien estat expulsades del centre. Segons la sentència, les escolars van empènyer la víctima contra la paret al passadís de l'institut, on esperava per entrar a classe.

En el moment de l'agressió, "no hi havia cap professor al passadís que pogués posar ordre entre els alumnes, malgrat que era conegut que abans d'entrar a classe solien formar-se aldarulls", segons destaquen els magistrats del TSJC. Com a conseqüència de l'agressió, la jove, Miriam B.R., va patir diverses ferides al maluc, del qual ha hagut de ser operada en tres ocasions, i presenta seqüeles com coixesa, fins al punt que requereix una alça compensatòria al peu esquerre.

El Periódico 08/07/07


Em sembla molt fort que en la sentència es faci esment de "l'absència total de vigilància i control" per part dels professors. Els jutges només en saben de policia i presons, això està molt clar. Estic d'acord amb que les guàrdies de pati és una obligació i una necessitat que tenen els centres educatius. Els esplais són uns períodes no lectius en els que cal estar a disposició dels alumnes tant o més que quan som a l'aula. Però d'aquí a fer responsables directes de l'agressió als professors de guàrdia em sembla, amb el respecte degut, una bestiesa. El que li va passar a aquesta noia és repugnant, un veritable crim. Però els responsables són les agressores I ELS SEUS PARES. Si això hagués passat al carrer, aquestes noies hores d'ara ja serien a la presó, però tot el que succeeix a l'escola és responsabilitat dels mestres, i això em penso que resta punts a la poca credibilitat que ens queda. No conec més detalls del cas. Si es pot demostrar que els professors eren fent un cafè enlloc d'estar complint amb les seves respectives guàrdies d'esplai aleshores se'ls ha d'expedientar. Però aquesta sentència fa perdre encara més prestigi a l'escola.

Volen més seguretat en els patis de les escoles? Doncs que els ajuntaments es moguin i utilitzin les seves policies locals en les tasques de vigilància. Una agressió és qüestió d'uns pocs segons. Si dos o tres professors haguessin estat atents a uns quants metres de distància de la víctima, dubto molt que haguessin pogut evitar l'empenta que li donaren. Ens hem de començar a fer a la idea que cada vegada més adolescents estan per sobre de les amenaces, els càstigs i les prohibicions. Si volen cometre una malifeta, la cometran igualment. Per a molts serà una forma de cridar l'atenció i obtenir una mica de protagonisme que els aïlli de la soledat que pateixen.

Espero que aquesta noia pugui dur una vida normal i que els diners li serveixin per començar una vida plena de projectes de futur. Tot i que ja sabem que els diners donen una certa d'estabilitat material, però no garanteixen una feina digne ni un habitatge en condicions.