dissabte, 2 d’agost del 2008

El misteri dels gastrònom desaparegut (1a part)

2/8/2008 EL SUÍS PASCAL HENRY ES VA ESFUMAR EL 12 DE JUNY, DESPRÉS DE SOPAR A EL BULLI

Un turista gastronòmic desapareix després de menjar en 40 'tres estrelles'


CRISTINA MERINO
BARCELONA



Ho tenia tot meticulosament planejat, però alguna cosa va fallar. I el misteri és l'únic cert en la rocambolesca desaparició de Pascal Henry. De professió missatger, Henry acumulava anys d'estalvi i mesos de preparació per complir una estudiada ruta per tots i cada un dels restaurants del món amb tres estrelles Michelin. El gurmet, molt conegut als cercles gastronòmics francesos, pensava recórrer 68 restaurants, des de França fins al Japó. Però la seva pista es perd el 12 de juny a la nit, després de sopar a El Bulli. Va desaparèixer de cop i volta. ¿Va patir un accident de trànsit? ¿Es va quedar sense fons i va fugir sense deixar rastre? ¿Algú el va assaltar? Els xefs que van coincidir amb el missatger suís a Espanya estan perplexos, i els Mossos d'Esquadra, desconcertats. La desmesurada aventura de l'amant de la cuina superlativa s'ha convertit en un inquietant cas de misteri digne de Sherlock Holmes.

La nit del 12 de juny. Henry, de 46 anys, es va presentar a Cala Montjoi i tot i que ningú sap com hi va arribar se sospita que ho va fer en el seu propi cotxe. Va prendre un menú degustació i el va acompanyar d'aigua. Estava parlant amb alguns comensals quan va dir que sortia un moment a buscar una cosa. Va deixar sobre la taula un barret, una llibreta i una guia telefònica, i mai més se n'ha sabut res d'ell. Una periodista va ser l'última persona amb qui va parlar.

Aquella mateixa nit, Juli Soler, mà dreta de Ferran Adrià a El Bulli, va alertar els Mossos de la comissaria de Roses després d'esperar-lo al restaurant fins a les quatre de la matinada. Però no va ser fins al 18 de juliol que la policia autonòmica va rebre un ofici de la Interpol després que un familiar, a França o Suïssa, en denunciés la desaparició.

Però Henry ja hauria d'haver tornat al seu lloc de treball, i mai fins ara havia deixat de fer-ho. No hi ha ni una sola pista. Ni del vehicle que utilitzava en els seus desplaçaments, ni d'on es va allotjar. L'únic cert és que l'endemà, el missatger no va acudir a la cita del divendres 13 al restaurant de Martín Berasategui de Sant Sebastià. Tampoc a Arzak ni a l'Akelarre de Pedro Subijana ha donat senyals de vida. No ha anul.lat cap de les reserves.

L'AVENTURA PANTAGRUÈLICA

La idea inicial d'Henry era passar 68 dies de viatge per 11 països (França, Suïssa, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Itàlia, Mònaco, Espanya, la Gran Bretanya, els Estats Units i el Japó), 68 restaurants i un total de 204 estrelles. La quantitat d'euros del pressupost es compta en desenes de milers (entre 200 i 350 euros per menú, el cost total només en restaurants puja a més de 17.000 euros). Henry va iniciar la ruta sopant el dilluns 5 de maig al restaurant de Paul Bocuse, a Lió. D'allà va sortir amb l'apadrinament necessari per obrir-se totes les portes i amb una llibreta amb tapes de cuir negre.

El pare de la nouvelle cuisine es va oferir per ajudar el gurmet suís en la complicada gestió de les reserves (eren en dies consecutius i l'aventura implicava dos viatges transoceànics en avió) i el va obsequiar amb la llibreta perquè els successius xefs hi anessin apuntant el menú. Cada arribada d'Henry a un restaurant era precedida per un fax amb el qual Bocuse li desitjava un bon trajecte i un millor apetit. I cada menú s'apuntava a mà al quadern. El mateix que Henry va deixar amb el el seu barret sobre una taula a El Bulli i que Juli Soler, el soci de Ferran Adrià, va empaquetar i va enviar per correu al seu oncle.

Santi Santamaria va rebre el missatge, una il.lustració del ninot de Michelin dibuixada per Bocuse. I Henry va sopar a Can Fabes el 10 de juny. Una copa de cava cortesia del xef, menú degustació i mitja ampolla de vi. El missatger va pagar religiosament i en metàl.lic. L'escena es va repetir a penes unes hores més tard, al restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda, a qui va emocionar tant l'excèntrica idea de la ruta del bon vivant que va decidir convidar-lo. I també a El Bulli, el restaurant número 40, el que complia 120 estrelles, el dia 39 de la ruta. A partir d'aquell moment tot són incògnites. Tan grans com la mateixa aventura que es va proposar un missatger obsessionat amb l'alta cuina de cognom Henry.


El Periódico 02/08/08